Chile Speedskating

CHILE SPEEDSKATING

Chileense schaatsers in Tilburg

Chileense Olympische droom

pyeongchang-2018Geïnspireerd door internationaal succes van inline skaters op het ijs kwamen een paar Nederlanders in Chili op het idee om een aantal Chileense inline skaters op te leiden tot schaatsers. Na een voorselectie kwamen er in samenwerking met het Chileens Olympisch comité vanaf medio december 2012 vier Chileense inline skaters met een Olympische ambitie naar Tilburg.

Na een proefperiode van twee weken bleek tijdens trainingen en wedstrijden dat er potentie in het viertal zat. Er werd besloten het verblijf tot medio maart te verlengen. Gedurende deze periode werd de potentie verder bevestigd en werd zowel schaatstechnisch als prestatief de nodige progressie vertoond. Twee schaatsseizoenen verder zijn er nog twee schaatsers over die qua niveau tegen de Worldcuplimieten aan zitten.

 

Chileens Olympische droom

Viviana Ropdriguez, foto Barend Princen

Inline skaten is nog geen Olympische sport. Maar het groepje Chileense inline skaters heeft een Olympische droom. In Tilburg maakten zij eind 2012 hun eerste schreden op het gladde ijs en leerden van een paar enthousiaste schaatstrainers van IJsclub Tilburg de eerste kneepjes van het wedstrijdschaatsen. In ongeveer 10 weken tijd wisten ze al wat aansprekende resultaten neer te zetten. Niet genoeg om al te gaan voor deelname aan de Spelen van Sochi, maar zeker wel met het perspectief om binnen enkele seizoenen Worldcup kwalificatie te gaan afdwingen en te gaan voor de spelen in Peyongchang van 2018.

Vliegtickets, levensonderhoud, toegang tot het ijs en licentiekosten werden gedragen door het Chileens Olympisch Comité. Met een ad-hoc opgezette vrijwilligersorganisatie werd er het beste uit de Chilenen naar boven gehaald. De motivatie van de schaatsers was hoog en de respons en dankbaarheid van de Chilenen leidde tot veel enthousiasme. De schaatsers werden opgevangen in gastgezinnen. 

Oprichting Stichting Skate Twice

Met het sluiten van de IJsbanen in maart 2013 liep het project af en zakte de belangstelling van het Chileens Olympisch Comité weg. De Nederlandse vrijwilligers besloten daarom om het project op eigen kracht voort te zetten. Door middel van een wijnactie werd voorzien in de benodigde budgetten. De Stichting Skate Twice werd opgericht en van daar uit werd het project verder opgepakt en gefinancierd.  In seizoenen 2013/2014 en 2014/2015 kwamen 2 van de 4 Chilenen voor 3 maanden terug. 

Huidig niveau Chileense schaatsers

 

Claudio Sandoval, foto Barend Princen

De Chileense inline skaters kwamen met een uitstekende fysieke conditie vanuit Chili in Tilburg aan. Kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid lag op een hoger niveau dan Clubrijders en Gewestelijke rijders en beperkte hun niet. Beperkingen waren gelegen in de schaatstechniek. In de eerste 2,5 maand tijd hebben ze daarom vooral gewerkt aan de techniek. In het begin viel dat niet mee omdat ze alleen Spaans spraken. Naast de trainingen bij IJsclub Tilburg droegen trainingen van Olympisch kampioene Chris Witty en professioneel coach Sijtje van der Lende bij de ontwikkeling.

Langebaanschaatsen Chilenen

 In onderstaande tabel staan de huidige prestaties weergegeven. 

Naam

Categorie

500 meter

1000 meter

1500 meter

3000 meter

5000 meter

10000 meter

Claudio Sandoval

20 jaar

Heren Neo Senioren

40.64

1.19.95

1.59.250

4.19.10

7.17.29

15.13.56

Viviana Rodriguez

22 jaar

Dames Neo Senioren

44.15

1.28.94

2.13.22

4.40.62

8.05.72

 

Daniela Mella

19 jaar

Dames Junioren A

47.60

1.38.17

2.22.05

4.53.04

8.16.58

(baanrecord Ireen Wüst IJsbaan)

 

Paula Ruiz

23 jaar

Dames Neo Senioren

45.70

1.34.99

2.17.25

4.53.43

8.09.57

 

 

Marathonschaatsen Chilenen

In de marathon staan de Chilenen hun mannetje. In de regionale C1 en D1 categorie hebben ze al diverse overwinningen op zak. In de landelijke marathon rijdt Viviana in de regio-top bij de meest strijdlustige dames mee en Claudio heeft aangetoond een marathon in de 1e divisie uit te kunnen rijden. Beide rijders staan in de belangstelling van landelijke marathonteams om in seizoen 2015/2016 in landelijk marathons te gaan rijden.

Doelstellingen Chileense schaatsers

Het uiteindelijke doel is deelname aan de Olympische winterspelen van 2018. 

Schaatstechnisch

De Chileense schaatsers willen zich via de Worldcups plaatsen voor de Spelen in Peyongchang 2018. Zij kunnen zich in Tilburg optrekken aan de beste regionale schaatsers die zich op dit moment technisch nog op een hoger niveau bevinden. In Tilburg is er begeleiding van meerdere wedstrijdtrainers die een uitgebalanceerd trainingsprogramma kunnen bieden met 10 trainingen verdeeld over 5 weekdagen. Dit kan eventueel gecombineerd worden met een aantal landelijke marathons.  

Sociaal maatschappelijk

In deze cruciale ontwikkelingsfase van hun leven willen de rijders zich ook verder door ontwikkelen door meer levenservaring, zelfstandigheid, kennis van de Engelse taal en evt. vakgerichte extra's. Dit betekent dat sport gecombineerd moet worden met sociaal/maatschappelijke ontwikkeling in de vorm van een studie. Dit helpt ook bij het realiseren van een topsportcultuur waarin behoefte is aan planmatig werken, structuur en regelmaat. We zijn daarom op zoek naar een opleidingsinstituut waar ze met een studiebeurs kunnen studeren.

Organisatie

De volgende mensen zijn in de organisatie betrokken:

  • Barend Princen, KNSB trainer A, voorzitter van de Stichting Skate Twice, in het dagelijks leven propositiemanager Zorg bij Interpolis
  • Peter Van Boextel, Secretaris van de Stichting Skate Twice
  • Klaas Maaijen, Penningmeester van de Stichting Skate Twice
  • Frank van Geet, KNSB trainer A, in het dagelijks leven Adjunct directeur op BS de Wegwijzer
  • Bob Kaper, KNSB trainer A, gepensioneerd universitair hoofddocent aan Tilburg University
  • Dorry van Osch, gastouder, en in het dagelijks leven eigenaresse winkel Quilt & Dotty
  •  Jack Hommel, Adviserend, Rotary bestuurder, CEO Avéro Achmea

 

Chileense schaatsers, foto Barend Princen