Chile Speedskating

CHILE SPEEDSKATING

Chileense schaatsers in Tilburg

Nieuwe Marathonploeg voor Viviana Rodriguez

Viviana Rodriguez marathonschaatsen Amsterdam, Foto Barend PrincenViviana Rodriguez schaatst in seizoen 2018/2019 voor een nieuwe marathonploeg. De sponsor van de Chileense gaat met ingang van volgend seizoen stoppen. Voor het Chileens/Tilburgs schaatsproject was dit reden om uit te kijken naar een andere ploeg voor Viviana. Dit resulteerde in een nieuw Tilburgs initiatief om vanuit het zuiden een dames marathonploeg op te zetten. Dat gaat nu gebeuren en zo zien we Viviana volgend seizoen weer in de topdivisie terug. 

 

Oprichting zuidelijke ploeg

Viviana schaatste de afgelopen 3 seizoenen voor de ACE en Artecef formatie van Sponsor Ace Pharmaceuticals. Beide ploegen houden door de verkoop van het bedrijf op te bestaan. Viviana kijkt met veel dankbaarheid op deze 3 jaren terug. Buiten het schaatsen kon ze ook bij ACE terecht voor een stage in het kader van haar studie. Maar nu leek ze dus zonder ploeg te komen. Hoewel er vanuit andere ploegen belangstelling bestond was dit voor het Tilburgs/Chileens schaatsproject reden om te onderzoeken of het mogelijk een schaatsploeg te starten met dames die vanuit Tilburg opereren. De Tilburgse schaatsgemeenschap is klein, dus iedereen kent elkaar. Niet geheel toevallig zochten oud marathonschaatser Ruud Aerts en Barend Princen, coach van baanselectie Tilburg en het Chileens/Tilburgs schaatsproject elkaar op en spraken over de mogelijkheden om vanuit het zuiden een schaatsploeg op te richten. 

Plan werd snel concreet

Terwijl Barend Princen vanuit het Chileens schaatsproject na begon te denken over opzet en een sponsorplan speelde Ruud Aerts al langer met de gedachte en was hij ook al op andere manieren benaderd. Ruud voegde de daad bij het woord en gebruikte zijn contacten vanuit zijn schaatswinkel aan de Ireen Wüst IJsbaan en kwam al heel snel met een sponsor. Een investeringsmaatschappij die de damesploeg gaat sponsoren. Een concrete naam moet nog komen omdat deze maatschappij in diverse bedrijven participeert, maar de ploeg komt er zeker. Daar is geen twijfel meer over. 

Samenstelling van de ploeg

Ruud Aerts gaat een groot deel van de organisatie op zich nemen en zal het grootste deel van het ploegleiderswerk doen. Ook neemt hij een deel van de trainingen op zich. Viviana is de eerste rijder die deel uit maakt van het team. Viviana heeft laten zien dat ze vrijwel elke marathon in de top-15 rijdt en geregeld zelfs top 10. Hopelijk volgen er snel meer dames. Op de lange termijn is het voor de zuidelijke ijsbaan mooi als er een volledig Brabants team aan de start staat maar in het begin hoeft zeker niet iedere rijder uit Brabant te komen.

Ambities Chileense Viviana Rodriguez

Viviana wil haar klasseringen in de marathons graag nog wat verbeteren. Top 10 posities moeten er nog wat vaker in zitten wellicht ook een keer het podium. Ze moet het hebben van de lange adem. Op natuurijs heeft ze nog weinig ervaring maar werd toch 26e in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Ze hoopt op dit gebied veel van de ervaren natuurijsspecialist Ruud Aerts te leren. Voor de langere termijn houdt Viviana haar langebaanambities waarbij ze graag voor Chili wil uitkomen in Worldcups, WK's en eventueel Olympische spelen. De 3000 en 5000 meter en de Massastart zijn dan haar nummers. Maar eerst zal Chili haar schaatsbond bij de ISU moeten aansluiten. Tot die tijd rijdt Viviana Rodriguez onder Nederlandse licentie en zal Viviana meer gefocust zijn op het marathonschaatsen met tussendoor slechts kleine uitstapjes naar de langebaan. Ondertussen studeert Viviana Accountancy & Finance aan de Universiteit in Tilburg. 

Overige teamleden

Ruud Aerts is met diverse rijdsters in gesprek. Maar officieel heeft het nieuwe team nu één rijdster, en dat is Viviana Rodriguez.  Andere marathonschaatsters die interesse hebben, kunnen zich melden bij Ruud Aerts. Daar staat hij open voor. Via de website van Ruud Aerts Sport is hij te bereiken.