Chile Speedskating

CHILE SPEEDSKATING

Chileense schaatsers in Tilburg

Viviana Rodríguez terug in marathonpeloton

Viviana Rodriguez Marathonschaatsen, foto Barend PrincenDe Chileense Viviana Rodríguez is weer terug in het marathonpeloton van de Dames Topdivisie. Na de wedstrijden op de Weissensee in februari 2017 kreeg ze plotseling een startverbod van de ISU, maar dat is nu opgeheven. Inmiddels reed Viviana alweer 3 marathons waarvoor ze zich vanuit Goirle bij IJsclub Tilburg voorbereidt.

Chileense marathondeelname

Viviana Rodriguez komt uit het inline skaten en reikte voor Chili tot een 10e plaats op het WK inline. Ze heeft leren schaatsen bij IJsclub Tilburg. Eerst 3 seizoenen van slechts 3 maanden. In die periodes nam ze in 2014 en 2015 bij wijze van proef voor het eerst deel aan enkele KPN marathoncups. Dat smaakte naar meer. 

In de zomer van 2015 kon Viviana voor een langere periode naar Nederland terug komen voor studie en stage. Zo stroomde ze in seizoen 2015/2016 in KPN marathoncompetitie in voor het ACE marathonteam. In haar eerste marathon van dat seizoen gooide ze met een 9e plaats meteen hoge ogen. In 2016/2017 startte ze voor team Artecef en reed ze een deel van de competitie mee. Ze startte ook op de Weissensee wat een unicum was. Helaas kreeg ze na de wedstrijden op de Weissensee 2017 een startverbod van de ISU opgelegd. 

Startverbod ISU opgeheven

Vanwege de internationalisering van de marathons werden de KPN marathons, inclusief de bijbehorende natuurijsvenementen, in de zomer van 2016 op de ISU kalender gezet. Helaas heeft niemand dat op dat moment opgemerkt en/of de consequenties overzien, noch de ISU zelf, noch de KNSB, nog de Tilburgse organisatie en Viviana zelf evenmin. Het gevolg van deze beslissing werd duidelijk na deelname van Viviana aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Hierna kreeg ze namelijk een startverbod opgelegd omdat haar land van herkomst, Chili, geen lid is van de ISU. Hierdoor kon Viviana haar marathonseizoen helaas niet afmeken. Het startverbod duurde tot en met de eerste marathon van seizoen 2017/2018 die ze ook moest missen. Maar gelukkig zijn er nu met hulp van de KNSB afspraken gemaakt met de ISU waardoor Viviana op basis van haar verblijf in Nederland met haar KNSB licentie toch mag mee doen. Op deze manier kon Viviana Rodriguez weer opgenomen worden in het ACE marathonteam en geniet ze weer van haar passie, het marathonschaatsen. 

Chileense schaatsbond

Al vanaf 2012 worden er in Chili pogingen gedaan om een bond op te richten. Na een moeizaam proces rondom wie de lead hierin zou hebben is het het Chileens Olympisch comite gelukt om mensen te vinden die zij daar bekwaam voor vonden. In de tussentijd startte ook enkele andere Chileense inline skaters in Inzell met schaatsen. Maar van aansluiting bij de ISU is helaas nog altijd geen sprake en de status is op dit moment ook niet bekend. Dit ligt ook buiten de invloedsfeer van Viviana of het Tilburgs/Chileens schaatsproject, maar in de tussentijd geniet ze elke marathon waar ze aan deelneemt. 

Vervolg Tilburgs / Chileens schaatsproject

Eind 2012/ begin 2013 kwamen er 4 Chileense  inline skaters naar Tilburg voor een proef van 2 weken. Het doel was om te zien of ze voldoende talent hadden. Het project werd gefinancierd door het Chileens Olympisch comite dat hoopte dat het stel zich voor de spelen van Sochi konden kwalificeren. Het viertal liet zien goed op het ijs uit de voeten te kunnen, maar zo snel ging het natuurlijk niet. Waar bovendien geen rekening mee gehouden werd is dat Chili daar een bij de ISU aangelsoten schaatsbond voor nodig had. De proef van 2 weken werd verlengd naar 3 maanden, maar daar bleef het bij. Op dat moment stopte Chili met de steun. 

Stichting Skate Twice voor Chileens schaatsproject

De Chileense schaatsers waren niet draagkrachtig genoeg om zelf verder te gaan. De Tilburgse organisatie besloot toen het project te adopteren en ging met 2 schaatsers uit het viertal verder. Dat waren Claudio Sandoval en Viviana Rodríguez. Er werd een stichting opgericht (Stichting Skate Twice) die zich niet alleen tot doel stelde de schaatssport verder te ontwikkelen, maar ook om de schaatsers maatschappelijk te ontwikkelen. Door de verkoop van Chileense wijn financierde de stichting het project. Zo leerden de schaatsers Engels en vanaf de zomer 2015 kregen ze allebei de kans om een minor te volgen aan een Nederlandse HBO-instelling. 

Winterspelen nog ver weg door ontbreken schaatsbond

Beide schaatsers reden KPN marathons, er werd door Claudio zelfs een worldcup limiet voor de massastart verbroken en Viviana is heel dichtbij voor individuele kwalificatie op de 3000 meter. Door ISU-bestuurders is eerder toegezegd te onderzoeken of starten onder ISU vlag mogelijk zou zijn maar helaas blijkt dat toch niet te kunnen. Dus deze tijden hebben nog allemaal geen waarde zolang Chili geen bij de ISU aangesloten schaatsbond heeft. Hierdoor kwamen ook de spelen van Peyongchang buiten beeld. 

Maatschappelijke ontwikkeling

Zowel Claudio als Viviana hebben hun minors aan de nederlandse HBO-instellingen met goed vervolg afgelegd. Viviana heeft er een stage bij een Nederlands bedrijf aan kunnen koppelen. Claudio wilde dat ook maar kreeg daar helaas geen werkvergunning voor en moest terug naar Chili. Viviana ging terug na afronding van haar stage. In de tussentijd hebben beide schaatsers in Chili hun bachelor behaald. De vraag was op dat moment hoe verder te gaan.

Viviana sport en studeert

Viviana keerde in augustus 2017 terug met een dubbel doel. Zich zowel maatschappelijk als in de sport verder ontwikkelen. Ze woont bij een gastgezin in Goirle, studeert accountancy & finance aan de Tilburg University. Een zwaar traject in combinatie met haar sport maar ze kan het goed opbrengen en weet heel goed welk doel ze voor ogen heeft. Ze hoopt over anderhalf jaar haar master binnen te hebben en zo meer op eigen benen te kunnen staan en als het kan nog een gooi te doen naar de spelen van 2022. Tot en met het behalen van de master steunt de stichting Viviana bij het bereiken van haar doelen. 

Claudio gaat aan het werk

Inmiddels is Claudio terug in nederland op basis van een relatie die hij in de tussentijd opdeed. Zijn maatschappelijke ontwikkeling gaat voor hem op dit moment voor en gaat in Nederland aan het werk. Mooi is dat hij nu prima in staat is op eigen benen te staan. Hij schaatst nog op regionaal niveau bij IJsclub Tilburg. We volgen hem nog op de voet en de contacten zijn nog heel prettig.