Chile Speedskating

CHILE SPEEDSKATING

Chileense schaatsers in Tilburg

Eerste Chileens kampioenschap

Chileenskampioenschap2Onderweg naar aanmelding als ISU-lid organiseerde de Chileense schaatsbond in Inzell een Chileens kampioenschap. De organisatie van een nationaal kampioenschap is namelijk één van de requirements om een bond aan te kunnen sluiten bij de ISU. Het is goed te zien dat deze stap gezet is. 

Deelnemers Chileens kampioenschap

Deelnemers aan het Chileens kampioenschap waren Viviana Rodríguez die bij IJsclub Tilburg traint en Claudio Sandoval die ook in Tilburg heeft leren schaatsen maar die sinds dit seizoen met een eigen trainer zijn eigen weg gaat. Verder deed Maria José Moya mee, de wereldkampioene inline skaten, met haar zus Valentina en Ricardo Verdugo die sinds  2015 in Inzell trainen. Hierbij sloot sinds kort ook Ivan Morales aan. Hij reed tijdens het Chileens kampioenschap zijn eerste schaatswedstrijd.  

Uitslagen Chileens kampioenschap

De 500 meter dames

De 500 meter dames werd gewonnen door Maria José Moya met 40.92 die daarmee haar sprintkwaliteiten (wereldkampioene inline skaten) toonde. Tweede werd Valentina Moya. Viviana Rodriguez bleef in de buurt maar is duidelijk geen sprintster. 

De 500 meter heren

De 500 meter heren werd gewonnen door Ricardo Verdugo. Claudio Sandoval lijkt dit seizoen nog niet meer mee te kunnen met de snelste Chileen. Hij bleef  met 40.30 een seconde boven zijn persoonlijk record waar Ricardo met 37.25 juist sneller was dan vorig seizoen. Opvallend resultaat was er met 42.66 wel voor Ivan Morales die zijn eerste wedstrijd ooit reed en pas 2 weken op het ijs stond. 

De 1000 meter dames en heren

De 1000 meter kende zowel bij de dames als de heren maar 2 deelnemers. Dit omdat de rijders van de organisatie in Inzell tijdens het weekend maar maximaal 4 keer mochten aantreden en zowel Claudio als Viviana daardoor moesten kiezen. Zij kozen er voor geen 1000 meter te rijden (lees hierover later meer onder verloop wedstrijd). Valentina Moya won met 1.24.92 bij de dames en Ricardo Verdugo met 1.14.42 bij de heren maar omdat niet iedereen mee kon doen was er geen echte strijd. 

Dames 1500 meter

De 1500 meter ging bij de dames overtuigend naar Viviana Rodriguez die met haar tijd van 2.10.32 slechts 0.32 sec van de worldcuplimiet afbleef om mee te kunnen doen op de massastart. Als marathonschaatsster behoort de massastart tot haar specialiteit. Zij liet hier in elk geval zien dat ze sterk is als de afstanden wat langer worden en bleef Valentina Moya 7 seconde voor. Maria Jose Moya startte helaas niet. Het was goed geweest te zien hoe de wereldkampioene inline skaten op deze afstand had gepresteerd. 

Heren 1500 meter

Bij de heren ging de overwinning naar Ricardo Verdugo die met 1.57.65 eigenlijk nog iets tegenviel (een week eerder reed hij 1.55.56). Claudio Sandoval werd helaas gediskwalificeerd wegens het overschrijden van de belijning maar reed eigenlijk 1.58.75. Met de tijd die hij begin vorig schaatsseizoen (in december 2015 reed hij al 1.56.18) al reed had hij deze dag de 1500 meter kunnen winnen. Hij gaf vooraf aan dit jaar fysiek veel sterker te zijn maar kan het dit jaar kennelijk minder goed op het ijs overbrengen. Ivan Morales reed met 2.12.07 na slechts 2 weken ijs gezien te hebben zeker niet onverdienstelijk. 

De 3000 en 5000 meter

Tijdens het toernooi kreeg Viviana Rodriguez na de 1000 meter te horen dat de 3000 meter dames en de 5000 meter heren toch niet op het programma stonden. Maar daar had ze net daarvoor de 1000 meter moeten laten schieten. De prettige internationale scheidsrechter Hubert Kreuz uit Inzell heeft Viviana toch de gelegenheid gegeven de 3000 meter buiten mededinging te rijden. Hetzelfde gold voor Claudio die toch nog een 5000 meter mocht rijden. Viviana reed 4.36.88 wat met 5 seconden nog iets te ver boven haar PR lag. Om te voldoen aan de worldcuplimiet (4.28) zal ze haar basissnelheid wat moeten verhogen. Claudio reed met 7.19.45 zo'n 13 seconden boven zijn PR van 7.06.86 dat hij vorig jaar oktober al heel vroeg in het seizoen reed. Het niveau van begin vorig seizoenen wist hij dus niet te behalen. Voor worldcupkwalificatie is voor Claudio dus nog een verbetering van 27 seconden nodig. Van een wedstrijd was geen sprake omdat de andere Chilenen deze afstanden niet reden. 

De volledige uitslag vind je hier

Verloop kampioenschap

Het organiseren van een nationaal Kampioenschap is een mooie stap in de goede richting van aansluiting bij de ISU. Dankzij een strakke wedstrijdorganisatie onder leiding van Hubert Kreuz van de Max Aicher Arena in Inzell verliep de wedstrijd uitstekend. Maar voorafgaand aan de wedstrijd kon je merken dat de kersverse schaatsbond nog niet helemaal op de hoogte was van de spelregels en wedstrijdorganisatie. Internationaal geldt dat de wedstrijd minimaal 30 dagen vooraf aangekondigd en gepubliceerd moet worden. Maar de schaatsers kregen pas 10 dagen voor de start van het toernooi te horen dat het toernooi op 25 en 26 gehouden zou worden. 

De te verrijden afstanden waren vooraf nog niet bekend en ook niet of het een afstandskampioenschap betrof of allround. Gedurende de 10 dagen voor de start van het toernooi werden de Tilburgs/Chileense schaatsers eerst nog als deelnemers geweigerd omdat ze niet aan de formaliteiten zouden voldoen. Na het tekenen van allerlei documenten mocht dat uiteindelijk toch. Op 22 februari werd duidelijk dat ook vrijdag 24 februari als wedstrijddag toegevoegd zou worden en 48 uur voor de start wisten de rijders eindelijk dat er een 500, 1000, 1500, 3000 (dames) en 5000 (heren) op het programma stonden en dat ze toch nog mochten starten. 

Vanwege alle onduidelijkheid zijn vooraf door de coaches bij de Chileense bond de nationale spelregels van het toernooi opgevraagd maar helaas bleef dat verzoek zonder reactie. Ongeveer 24 uur voor de start van de wedstrijd werd bekend dat het ging om een afstandskampioenschap en dat er geen allround kampioenschap gereden zou worden. Ook werd bekend dat de 500 meter twee keer verreden zou worden om een klassement op te maken. Omdat vanuit de organisatie in Inzell als regel gold dat een rijder maar 4 keer zou mogen aantreden in plaats van 5 om alle afstanden te kunnen rijden moesten de schaatsers een afstand laten schieten. Dat werd voor Viviana en Claudio de 1000 meter. Ricardo, Valentina en Maria Jose reden respectievelijk geen 5000 en 3000 meter. Na de eerste wedstrijdavond werden vervolgens de 500 en 1000 meter afgewerkt en daarna kregen de schaatsers te horen dat de 3000 en 5000 meter geschrapt werd uit het officiele programma. Helaas hebben Claudio en Viviana zich daardoor niet kunnen meten op de 1000 meter (die ze voor de 3000 en 5000 meter hadden laten schieten) en was er op de 1000 meter dus geen sprake van een echte wedstrijd. 

Conclusie

Chili maakt een hele mooie stap om zich aan te sluiten bij de ISU. Er zijn ook al een aantal redelijke schaatsers die tegen worldcupkalificatie aan zitten. Wel zal de Chileense bond zich een strakkere organisatie moeten aanwennen met de verplichte openheid over wedstrijdprogramma en spelregels. Wij nemen aan dat de ISU dat ook van ze gaat vereisen. We hopen dat Chili er in het voorjaar 2017 er zo in slaagt de member application bij de ISU in te dienen en uiteraard geaccepteerd te worden.