Chile Speedskating

CHILE SPEEDSKATING

Chileense schaatsers in Tilburg

Viviana Rodriguez Zuid Amerikaanse primeur Weissensee

Viviana Rodriguez Marathonschaatsen Tilburg, foto Barend PrincenViviana Rodriguez neemt als eerste Zuid Amerikaanse deel aan de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Ze gooit al geruime tijd hoge ogen in de dames top divisie van de KPN marathoncup. Ze heeft veel duurvermogen en kan tot op het laatst voorin mee. In de sprint legt ze het vaak nog af tegen de allersnelsten maar top-10 posities zitten er regelmatig in. Hoewel ze in Nederland is met als doel zich te plaatsen voor de Worldcup waagt ze dit jaar een uitstapje naar de Weissensee. Samen met leden van IJsclub Tilburg reist ze af naar de Weissensee om voor zover wij weten als eerste Zuid Amerikaanse de alternatieve elfstedentocht te gaan rijden. Ze rijdt voor het ACE marathonteam.

Eerste ervaringen op natuurijs goede basis voor Weissensee

In 2013 leerde inline skater Viviana schaatsen bij IJsclub Tilburg. Al na 3 weken les schaatste ze een tocht op het natuurijs van het Veluwemeer. Het was steenkoud maar ze werkte de 65 km in een kleine 2,5 uur af. Niet slecht voor de eerste keer. Viviana is een technisch goede schaatsster. Ze zal de eerste dagen van het verblijf even moeten wennen aan het mindere ijs met vele scheuren. Maar ze staat ook "haar mannetje"  in skeelermarathons op de weg. 

Worldcupkwalificatie Viviana dicht bij

Viviana is niet bang dat de lange tocht op de Weissensee haar ambities op de langebaan schaadt. Dit traject motiveert haar enorm en maakt haar mentaal sterk. Na de Weissensee zal ze 3,5 week in Inzell verblijven om zich daar volledig te concentreren op het behalen van de voor de ISU benodigde kwalificatietijden. Daar moet ze dan 1,7 sec van de 1500 meter afrijden om te mogen starten in de massastart en ruim 3 sec om individueel mee te mogen doen aan de 3000 meter. 

Chileense bond in beweging

Na jarenlang wachten lijkt er nu wat beweging te komen in de oprichting van een Chileense schaatsbond. Dat is nodig om überhaupt mee te mogen doen aan Worldcup of Olympische Spelen. 

Steun voor Olympisch seizoen

De Tilburgse vrijwilligersorganisatie kan Viviana vermoedelijk niet tot in de Worldcup blijven steunen. Daarom hoopt ze na kwalificatie en het oprichten van een  bond ook de nodige sponsors te vinden om het Worldcupavontuur aan te kunnen. 

Viviana Rodríguez laatste Chileense diehard in Tilburg

Met kerst 2012 startte het Chileens schaatstraject met 4 Chilenen. De dames Paula Ruiz en Daniella Mella deden het goed maar vielen al na één seizoen af. Het lange verblijf in Nederland viel hen zwaar. Viviana Rodríguez en Claudio Sandoval hielden vol. Zij kwamen 3 winters voor 3 maanden naar Nederland en in schaatsseizoen 2015/2016 zelfs het hele seizoen. Dat combineerden zij met studie, alles volledig gesteund door IJsclub Tilburg en de Goirlese Stichting Skate Twice. Viviana zette haar traject voort door in Nederland stage te lopen en tegelijk te trainen. Claudio ging na het afgelopen seizoen terug naar Chili. Met Claudio Sandoval gaat de Tilburgse organisatie niet meer verder. Hij heeft andere ideeën over hoe je topsportambities bereikt. Nu er vanuit Chili eindelijk wat financiële steun voor hem is kan hij deze tot het einde van het schaatsseizoen naar eigen goeddunken besteden en een zelfstandig traject starten.