Chile Speedskating

CHILE SPEEDSKATING

Chileense schaatsers in Tilburg

Chileens marathonseizoen mooi afgerond

Claudio Sandoval, KPN Marathon Tilburg, Foto Barend PrincenViviana Rodriguez KPN Marathon Tilburg, Foto Barend PrincenDe twee Chileense schaatsers hebben hun eerste marathonseizoen op het hoogste niveau er op zitten. Ze hebben zich in de kijker gereden en konden laten zien dat het voor inline skaters interessant is de schaatssport in te stappen. Viviana reed diverse keren naar een top-10 positie in dames Top Divisie, Claudio weerde zich kranig bij de Beloften. Voor het eerst schaatsten zij een heel seizoen in Nederland, en niet onverdienstelijk.....

 

Viviana Rodriguez KPN Marathon Tilburg, foto Barend PrincenClaudio Sandoval, KPN Marathon Tilburg, Foto Barend PrincenClaudio Sandoval en Viviana Rodriguez gooiden de afgelopen jaren hoge ogen in de regiomarathons. Beide schaatsers richten zich op het bereiken van Worldcupkwalificaties. Maar omdat ze vooral goed uit de voeten kunnen op de lange afstanden werd besloten om dit te combineren met 8 tot 10 marathons op het hoogste niveau. Claudio kreeg de kans om te starten voor het team Stehman/sponsorkleding.nl en startte bij de beloften. Viviana werd opgenomen in het ACE team in de dames top divisie. 

Doelstellingen

Er waren geen bijzondere doelstelling anders dan mee draaien in de ploeg, 8 tot 10 marathons deelnemen. De natuurijsperiode zouden ze laten schieten om focus op de langebaan te richten. 

Resultaten

Voor Viviana pakte de eerste marathon al verrassend uit. Door de speaker werd ze de revelatie van het seizoen genoemd. Ze pakte met een groep een ronde en reed verrassend top 10. Ook de wedstrijden daarna reed ze nog een paar keer top 10 en haar laagste klassering was een 13e plaats. Met wat meer sprintsnelheid zouden er nog hogere plaatsen in kunnen zitten. Viviana eindigde het klassement na 9 van de 16 marathondeelnames op de 21e plaats met 81 punten.

Claudio reed de meeste marathons bij de beloften vooran mee. Sprong mee met ontsnappingen en achtervolgingen en probeerde belangrijk te zijn voor de ploeg. De meeste marathons reed hij uit, maar door een lichte blessure lujkte het niet om alle marathons tot in de finale 100% te blijven gaan. Voor Claudio staat hier tegenover dat hij de voor de Worldcup benodigde kwalificatietijd om te mogen starten op de massastart al behaald heeft. 

Volgend schaatsseizoen

De intentie om volgend schaatsseizoen weer opnieuw aan de marathon te blijven deelnemen is zeker weer aanwezig. Voor Viviana is dat al nagenoeg zeker. Het verblijf in de ACE marathonploeg is wederzijds goed bevallen. Zij zal de hele zomer in Nederland blijven en zich specifiek op het schaatsseizoen voorbereiden. Claudio gaat eind maart terug naar Chili en richt zich daar weer op het inline skaten. Of hij volgend schaatsseizoen terug komt hangt af van de vraag of er weer geld is om hem te ontvangen. Het is nog niet helder of er een marathonploeg voor hem is. Als buitenlandse rijder kan hij in elk geval ook individueel deelnemen. Ploegen die dat willen ondersteunen zijn welkom om zich te melden. 

 

Claudio Sandoval, KPN Marathon Tilburg, Foto Barend PrincenViviana Rodriguez KPN Marathon Tilburg, foto Barend Princen