Chile Speedskating

CHILE SPEEDSKATING

Chileense schaatsers in Tilburg

Schaatsbond laatste hobbel naar Worldcup

Claudio na de 1500 meter in InzellClaudio Sandoval en Viviana Rodriguez hebben in het Duitse Inzell een mooie stap gezet op weg naar de Worldcups. Claudio reed 1.56.18 op de 1500 meter. Daarmee liet hij zien dat hij in staat is onder de Worldcuplimiet voor de massastart te rijden. Viviana reed 2.12.17 op de 1500 meter en 4.32.81 op de 3000 meter en zit daarmee op de 1500 meter nog maar 2 seconde van de kwalificatietijd af voor de massastart en nog  maar ruim 4 seconde van individuele kwalificatie op de 3000 meter. De schaatsers ontwikkelen zich nu snel. De meest cruciale stap voor deelname is het oprichten van een schaatsbond. 

Oprichting Schaatsbond verloopt traag

Al eind 2012 is in Chili gestart met het schaatsproject. In eerste instantie gesteund door het Chileens Olympisch Comité. Maar een door de ISU geaccepteerde schaatsbond is er nog steeds niet. Natuurlijk hadden de schaatsers niet onmiddellijk het vereiste niveau. Nu hebben ze in totaal 11 maanden geschaatst en is de eerste kwalificatietijd gebroken. Maar van deelname aan de Worldcup is nog geen sprake omdat het na 3 jaar nog niet gelukt is een bond op te richten. Er lopen wel initiatieven onder aanvoering van Mw Sepulveda, de moeder van Maria José Moya, recent wereldkampioene skeeleren op de spint. Ook Maria José Moya en haar zus Valentina zijn recent gestart met schaatsen. Het is een geweldige verbreding van de schaatssport als het hen ook gaat lukken op dit niveau terecht te komen. Maar nu Chili al schaatsers heeft die aan het vereiste niveau voldoen is het zonde om daar langer op te wachten. 

Uitkomen voor Argentinië?

Eerder gingen in Zuid Amerika de landen Argentinië en Colombia met het oprichten van een bond Chili al voor. Claudio is al benaderd door de Argentijnse bond om voor Argentinië uit te komen. Hij heeft dat in overweging maar in eerste instantie is hij Chileen. We hopen in eerste instantie niet dat het nodig is deze keuze te maken. 

Hoop gevestigd op Coch en ISU

Om lid te worden van de ISU moet een land uiterlijk in maart het ISU application form indienen en aantonen dat ze aan een aantal eisen voldoen. Alle hoop is nu gevestigd op het Chileens Olympisch Comité  en de schaatsbond in oprichting om toch uiterlijk in maart de applicatie uit te voeren. Navraag bij de ISU leert dat er al wel een kort informatieverzoek geweest is maar dat er zeker nog geen aanvraag gedaan is. Na het oprichten van een schaatsbond moeten de schaatsers in een internationale wedstrijd de benodigde kwalificatietijden rijden. Daarmee kunnen ze dan deelname aan de Worldcup afdwingen. 

Naast schaatsbond ook budget nodig

Naast het oprichten van een bond is er ook budget nodig. Op dit moment is het Chileens schaatsproject een project dat geheel op vrijwilligers draait. Er is geen geld om de wereld rond te reizen of om bijvoorbeeld gebruik te maken van bendoigde medische begeleiding. Eventuele sponsors die het leuk vinden dit project te steunen mogen zich altijd melden.