Chile Speedskating

CHILE SPEEDSKATING

Chileense schaatsers in Tilburg

Schaatswinter afgerond

ChileenseSchaatsersBloemenDe Chileense schaatsers Claudio Sandoval en Viviana Rodriguez hebben 11 maart hun 3e schaatswinter afgerond. In Tilburg werkten ze voor de 3e jaar 3 maanden aan hun schaatstechniek. Buiten de progressie die ze hierin gemaakt hebben deden ze vele vrienden op en was er een enorm positieve wisselwerking tussen clubschaatsers van IJsclub Tilburg, regionale schaatsers van het KNSB Gewest Zuid en de Chilenen. De laatste 2 weken trainden ze samen met de Nieuw Zeelander Jordan McMillen.

Vooruitgang duidelijk waarneembaar

Hoewel de schaatstijden gering verbeterd zijn is er duidelijke progressie waarneembaar. Vooral technisch is er veel vooruitgang geboekt. Beide rijders hebben laten zien zowel in de regiomarathons als landelijk hun mannetje te staan (Viviana reed de C1-marathons bij de mannen mee). Helaas was er door de vroege sluiting van Thialf (verbouwing) in Heerenveen geen mogelijkheid nog af te sluiten met een snelle recordwedstrijd. 

Toekomst Chileense schaatsers

Beide schaatsers willen absoluut verder in de schaatssport. Ze staan in de belangstelling van landelijke marathonteams en staan de popelen het landelijke marathoncircuit in te gaan. Om de Olympische spelen te bereiken zullen zij zich daarnaast ook op het langebaanschaatsen moeten blijven richten. Gezocht wordt daarom naar een combinatie van beide disciplines. In Chili wordt gewerkt aan het oprichten van een schaatsbond zodat het tweetal bij het bereiken van Worldcup limieten het circuit in kan. Naast de sport willen de Chilenen studeren aan een Nederlands opleidingsinstituut en/of hun stage die zij vanuit hun universiteit in Chili moeten lopen in Nederland invullen. 

Financiële afhankelijkheid

Terugkeer van de Chilenen zal echter ook van het financiële aspect afhangen. Persoonlijk hebben zij niet de middelen een nieuw traject aan te gaan. Er wordt daarom druk gezocht naar sponsoren die bereid zijn bij te dragen aan de schaatstechnische kosten, verblijf en reiskosten van de schaatsers in Nederland. Gelijktijdig wordt naar een goede studieregeling gezocht. 

Waardering naar organisatie en Ijsclub

Kenmerkend voor het Chileens schaatsproject is de continue positieve sfeer. Er wordt door coaches en organisatie veel tijd en energie in het traject gestoken maar zij doen dit met liefde en plezier. De waardering van Claudio en Viviana en later ook de Nieuw Zeelander Jordan McMillen naar organisatie en IJsclub is doorlopend voelbaar. Ook de manier waarop het traject vrijwilligers en schaatsers samenbrengt is vaak hartverwarmend.