Chile Speedskating

CHILE SPEEDSKATING

Chileense schaatsers in Tilburg

Redt Zuid Amerika de schaatssport?

South AmericaDoor de vele Nederlandse successen in Sochi 2014 laait de discussie op over internationalisering van de schaatssport. De oogst betreft 22 medailles in de eerste week waarin slechts een Pool, een Koreaanse en een Chinese de Nederlandse hegemonie wisten te doorbreken. Het Internationaal Olympisch Comité wil dat een sport in minstens 25 landen serieus wordt beoefend. In Sotsji doen slechts schaatsers uit 23 landen mee. Maar tijdens het WK inline skaten 2013 in Oostende waren rijders uit 50 landen actief. Ook het shortrack kent een veel internationaler karakter. De discussie hier over laait op.

Oud-topschaatsers Bart Veldkamp en Jochem Uytdehaage stelden al dat Nederland internationaal zijn verantwoordelijkheid moet nemen door schaatskennis te delen. Of de soep zo heet gegeten wordt als lijkt uit deze discussie weten we niet maar er is reden genoeg om eens te kijken naar een Tilburgs/Chileens schaatsproject dat hier al even op inspeelt.

Schaatsen in Zuid Amerika

Zuid Amerika is een nog onontgonnen terrein terwijl het op het WK inline skaten met 11 van de 24 goude medailles, 4 zilveren en 3 bronzen vandoor ging. Reden genoeg om vooral naar Zuid Amerika te kijken als het gaat om de internationalisering van het schaatsen. Toegegeven, het zijn vooral Colombianen die presteren maar ook Chili en Argentinië doen actief mee. In het zuiden van Zuid Amerika en in de bergen is het koud genoeg voor wintersport. Bekende inline skaters die de schaatstop wisten te bereiken waren Chad Hedrick, Bart Swings, Shane Dobbin, Alexis Contin en Joey Mantia. Deze voorbeelden spreken zeker aan. 

Chilenen, banen weg voor Zuid Amerikaanse schaatsers

In Tilburg trainen in navolging  van deze voorbeelden twee Chileense schaatsers, Claudio Sandoval en Viviana Rodriguez, gedurende 10 keer per week in de luwte van de lokale IJsclub Tilburg. Regionaal rijden ze hun langebaanwedstrijden en scherpen wekelijks hun persoonlijke records aan. Ze nemen deel aan de C1 en D1 marathons in de regio die ze ook geregeld weten te winnen. In het marathonpeloton voelen ze zich als een vis in het water. Het traject wordt gefinancierd door de speciaal in Tilburg opgerichte Stichting Skate Twice

Vervolg Chileens schaatsproject 2014-2015

Volgens planning moeten de Chilenen het volgend schaatsseizoen 6 maanden naar Nederland terugkomen om uiteindelijk Worldcup kwalificatie af te dwingen. Hiervoor heeft Chili eerst nog een internationaal erkende schaatsbond nodig. Bij het bereiken van beide doelen zouden de Chilenen over moeten stappen van een regionaal naar professioneel schaatsteam. Van daar uit kunnen ze het internationale circuit in. Doelen reiken nu niet verder dan Olympische deelname, over medaillekansen wordt nog niet gesproken. De Chilenen kijken vooral uit naar de Olympische afstanden en de massastart waarvan ze hopen dat die op termijn Olympisch gaat worden.

Sponsors gezocht voor internationalisering schaatssport

Belangrijke eerste voorwaarde is de financiering van de volgende stap van 6 maanden richting Worldcup. De Stichting Skate Twice zoekt hiervoor nog een hoofd- en enkele co-sponsors. Gegadigden kunnen zich melden bij de genoemde stichting

Conclusie internationalisering schaatssport

In Tilburg wordt samen met de Chilenen al een tijdje ingespeeld op het Nederlandse succes en het delen van alle schaatskennis en faciliteiten met de rest van de wereld. Met de benodigde (financiële) ondersteuning wordt internationalisering een haalbaar doel. Met een meer internationaal deelnemersveld vanuit Zuid Amerika krijgt de sport meer status en wordt de waarde van een Olympische medaille ook weer hoger.