Chile Speedskating

CHILE SPEEDSKATING

Chileense schaatsers in Tilburg

Hervatting Chileens schaatsproject is rond

Viviana Rodriguez

Claudio Sandoval

De kogel is door de kerk. Vanaf de kerst komen Claudio Sandoval en Viviana Rodriguez, twee van de vier Chilenen die vorig seizoen voor het eerst de ijzer onderbonden, terug naar Nederland voor hun Olympische droom.

We hebben het niet over kwalificatie voor Sochi, de horizon ligt in Peyongchang. In Tilburg staat een vrijwilligersorganisatie klaar om het tweetal op te vangen met hun topsportambities. Daarnaast gaan ze naar school en worden ze opgevangen in een gastgezin. Ze zullen steeds meer integreren in het Nederlandse leven.

 

Er zijn geen sportieve garanties zijn dat het traject slaagt tot en met kwalificatie voor de spelen van 2018. Daarom wordt van de schaatsers geëist dat zij topsport gaan combineren met studie. Zo wordt het een maatschappelijk sportproject. Een studie Engels in combinatie met een vakstudie moet in elk geval, terug in Chili, de kansen in het maatschappelijk leven verhogen, of het sportproject nu slaagt of niet.

 

In de kerstvakantie zullen de schaatsers weer op de baan te bewonderen zijn en al snel zullen ze deelnemen aan de eerste wedstrijden.